• Praktisch & vernieuwend
  • BIM - proof
  • Full service
  • Uitgebreide uitwerking
+
Utiliteitsbouw

Cinecitta - Arthouse bioscoop

Over dit project

In 2014 heropende de arthouse bioscoop Cinecitta onder een nieuwe eigenaar zijn deuren na een omvangrijke restauratie en verbouwing. Ruim vijf jaar later wil Cinecitta het aanbod aan zalen vergroten om meer en voor een langere periode films te kunnen tonen. Cinecitta had in de oude situatie, naast de drie bioscoopzalen, twee multifunctionele ruimtes die zowel overdag als ‘s avonds operationeel zijn. Hierdoor werd het noodzakelijk het horecagedeelte uit te breiden. Naast de bestaande bar- en restaurantruimte ontstond er behoefte aan een informele ontmoetingsplek voor filmbezoekers. Deze ruimte moet geschikt zijn voor grotere bijeenkomsten als lezingen, presentaties en filmfestivals. Tegelijkertijd geeft een uitbreiding de mogelijkheid om de interne logistiek te verbeteren met een ruimere entree en ticketbalie. De uitbreidingsmogelijkheden werden ingeperkt door enerzijds de omvang van het perceel in de binnenstad en anderzijds de status van de gebouwen als rijks- en gemeentelijk monument.

Om optimaal gebruik te maken van de ruimte is de uitbreiding van twee nieuwe bioscoopzalen ondergronds gerealiseerd, daar waar voorheen de tuin gesitueerd was. De oorspronkelijke tuin met terras wordt overdekt. De hoge open ruimte krijgt een publiek karakter, maar dan wel in een klimaatbeheerste omgeving. De ruimte, die refereert aan een serre of orangerie, is aan een zijde gemarkeerd door de bestaande gevels van de villa en grote zaal en aan de andere kant door het gemeentelijk monument. De zuidgevel is gesloten uitgevoerd en voorzien van een verticale tuin. De serre aan de straatkant is zo open en transparant mogelijk gehouden met een glasvliesgevel, maar zeker ook door het construeren van de stalen kolommen en liggers. Klassieke thema’s als basement en kroonlijst, zoals die in de hele straat te herkennen zijn, komen in abstractie terug in de gevelopbouw. Het totaal aan stoelen van de bioscoop komt met deze uitbreiding op 338. 

Door de beperkte ruimte is de bouw zoveel mogelijk uitgevoerd in plug & play. Bijkomende voordelen zijn een kortere bouwtijd en minder overlast voor de omgeving. Het materiaalgebruik is hoofdzakelijk beton, staal en glas. De twee zalen in de onderbouw zijn samengesteld door een prefab betonnen afzinkkelder, waarop de lichte staalconstructie van de bovenbouw staat. De glasgevel is samengesteld uit aluminium vliesgevels en de dichte delen met aluminium sandwichpanelen, allen met een hoge Rc-waarde. De gesloten delen van de binnenwand en het plafond in de serre zijn afgewerkt met houten lamellen om een aangename akoestiek te waarborgen in een ruimte die voor 60% uit glazen wanden bestaat.

Projectarchitect: Peter van Hoogmoed

Jaar gereed: 2021
Aannemer: Raros Bouw
Opdrachtgever: Cinecitta
Type: Utiliteitsbouw

Wilt u meer informatie?

Bel: 013 - 203 22 93 of mail naar info@drplusarchitecten.nl
+
Gerelateerde projecten