• Praktisch & vernieuwend
  • BIM - proof
  • Full service
  • Uitgebreide uitwerking
+
Seriematige woningbouw

Crossroads Bosscheweg

Over dit project

Aan de oostzijde van Tilburg komen enkele grote verkeersstructuren tezamen. De Bosscheweg, het Wilhelminakanaal en de spoorlijn Tilburg-Eindhoven/Den Bosch. Op het kruispunt van deze routes ligt het nieuwbouwplan Crossroads. Het voorgestelde complex reageert door het alzijdige karakter op de verschillende vervoersstromen rond deze locatie. Daarbinnen ontstaat een luwe binnentuin met verblijfskwaliteit.

 

De bebouwing aan de Bosscheweg sluit met twee bouwlagen en setback qua schaal goed aan op die van de bebouwing aan de Bosscheweg. In eerste instantie wordt de rooilijn opgepikt. Vervolgens versterkt een lichte verdraaiing de kleinschaligheid en organisch gegroeide lintstructuur. Daarnaast geeft dit een duidelijk herkenbare markering op het kruispunt bij de hefbrug. De architectuur is strak en modern. Door de toegangen tot deze woningen in de secundaire bouwdelen te plaatsen, blijft de architectuur van de hoofdvolumes ‘clean’. Een interessant spanningsveld tussen passant en bewoners dat past op deze markante locatie.

 

Aan het kanaal wordt qua schaal en korrel ingezet op de dozenstructuur die veelvuldig langs de waterweg voorkomt. Met drie bouwlagen en plat dak blijft de hoogte beperkt en behoud het binnenhof de gewenste verblijfskwaliteit. De ‘voortuin’ die ontstaat door het terugleggen van het volume ten opzichte van de straat voegt kwaliteit toe aan de woningen en door de toegangen van de begane grondwoningen aan de straat te leggen, wordt levendigheid teruggegeven aan openbare ruimte. Deze wisselwerking vergroot de woonkwaliteit aan het kanaal. De repetitieve verticale gevelgeleding verwijst naar de industriële bebouwing die ooit aanwezig was in de kanaalzone. Met het vele glas en de ruime balkons kan de dynamiek van en levendigheid op het water optimaal worden ervaren vanuit de woningen.

 

Aan de spoorzijde wordt dezelfde schaal en maat toegepast als bij het kanaal. Het volume van drie bouwlagen wordt opgetild om de woningen uitzicht te bieden over de spoordijk en om een verbinding te maken tussen binnenhof en parkeervoorziening. Waar de twee drielaagse volumes samenkomen ontstaat een duidelijke kop. Onder deze kop is de hoofdentree van het complex gelegen.

 

In de binnentuin wordt kleinschalige bebouwing geplaatst met beneden-bovenwoningen. De tuinen en balkons grenzen aan de gemeenschappelijke binnentuin en activeren het gebied. De beneden-bovenwoningen hebben door hun ligging het karakter en de kwaliteit van een begijnhof.

Type: Seriematige woningbouw

Wilt u meer informatie?

Bel: 013 - 203 22 93 of mail naar info@drplusarchitecten.nl
+
Gerelateerde projecten