• Praktisch & vernieuwend
  • BIM - proof
  • Full service
  • Uitgebreide uitwerking
+
Verbouwingen woningbouw

Appartementen L'Echo des Montagnes

Over dit project

Op initiatief van de nieuwe eigenaar hebben we een ontwerp gemaakt voor renovatie van het in verval geraakte pand met monumentale gevel. Met een optopping op het tweelaagse gebouw sluiten we aan op de schaal van de belendende panden aan het Korvelplein. In de opbouw komen twee nieuwe appartementen, bereikbaar via een trap aan de achterzijde. De monumentale gevel is daarbij gerespecteerd door de opbouw een setback te geven, waarbij tevens ruimte ontstaat voor een dakterras met uitzicht op de monumentale bomen aan de voorzijde. 

De huidige wasserette op de begane grond maakt plaats voor twee ruime appartementen, beiden bereikbaar via de karakteristieke bestaande entree. De woonkamers hebben uitzicht op het Korvelplein en de slaapkamers zijn gelegen aan de acherzijde. Middels patio's is hier voorzien in privacy en veel daglicht. 

De monumentale voorgevel wordt voor zover mogelijk teruggebracht in de originele materialisering en kleuren. De opbouw wordt transparant uitgevoerd in staal en glas en heeft een slanke stalen luifel. Aan de achterzijde worden de volumewerking van de verschillende uitbreidingen benadrukt met drie neutrale materialen: wit stucwerk, grijs metselwerk en zwart hout. De moderne architectuur van de nieuwe elementen staat in contrast met de rijke voorgevel, maar geeft tegelijkertijd de neutraliteit om de voorgevel als prominente verschijning aan het Korvelplein goed tot uiting te laten komen.

Historie Korvelplein 208
In Tilburg werden rond 1865 liederentafels opgericht voor eendracht, gezelligheid en het bevorderen van de toonkunst. Aan het Korvelplein werd de tweede van Tilburg opgericht op initiatief van vijf muzikanten die oefenden op de Korvelse school. Een optreden van de Pyreneese bergzangers of montagnards had zoveel indruk gemaakt dat er in 1867 nog altijd een “Echo des Montagnards” doorklonk in de naam van de Korvelse liederentafel. Het gebouw waar repetities en uitvoeringen plaats vonden werd in de volksmond ook zo genoemd.  

In 1918 kreeg het pand in opdracht van fabrikant C. van Arendonk een nieuwe gevel naar een ontwerp van de architecten Machen en Meyneken, een ontwerp met art-nouveau invloeden en Berlagiaanse elementen. Een symmetrische voorgevel met een indrukwekkende ingangstravee. Boven de rondboog zien we een kleurig mozaïek met de naam l’Echo des Montagne. In 1995 is de achterzaal door brand verwoest.

(Bron: www.monumententilburg.nl)

Jaar gereed: 2021
Aannemer: Nader te bepalen
Opdrachtgever: Limitless Projects B.V.
Type: Verbouwingen woningbouw

Wilt u meer informatie?

Bel: 013 - 203 22 93 of mail naar info@drplusarchitecten.nl
+
Gerelateerde projecten