• Praktisch & vernieuwend
  • BIM - proof
  • Full service
  • Uitgebreide uitwerking
+
Particuliere woningbouw

Moderne woning IJzerstraat

Over dit project

De IJzerstraat was in het verleden een levendige omgeving met werkplaatsen, ateliers en pakhuizen. Momenteel is het een gewilde woonomgeving in een rustige zijstraat van het centrum. Het straatbeeld wordt bepaald door historische panden enerzijds en moderne nieuwbouw anderzijds.

Op de ontwikkellocatie wordt een nieuwe grondgebonden woning gerealiseerd in drie bouwlagen met plat dak. Het uitrusten van de woning met een lift maakt het uitermate geschikt voor senioren om langer zelfstandig te wonen. De bijzondere vormgeving van de woning is ge├źnt op de locatie en het smalle, diepe perceel. De hoofdopzet bestaat uit een centrale kern met op iedere verdieping aan weerszijde een verblijfsgebied. De entree van de woning is aan de straat gelegen, achter de tuinmuur. De uitkragende eerste verdieping biedt een beschutte parkeerplaats voor de bewoner en maakt een gepaste overgang van de getrapte rooilijn aan oostwand van de IJzerstraat. De totale positie van de nieuwbouw ontneemt het zicht op het onooglijke achtergebied en zorgt voor een aantrekkelijker straatbeeld.

De bouwstijl aan de IJzerstraat wordt hoofdzakelijk gekenmerkt door traditionele architectuur van begin 20ste eeuw en moderne invullingen van na 2000. Vanwege de bijzondere bouwmassa en de ligging naast het moderne complex van Bedaux de Brouwer, wordt voor de beoogde ontwikkeling een moderne architectuurstijl gekozen. Door een deel van de bouwmassa te bekleden met staalplaten, wordt een subtiel verwezen naar de oorspronkelijke smederijen die in deze straat waren gehuisvest en die de naam hebben gegeven aan deze straat.

Door een braakliggend kavel in te zetten om het aantal grondgebonden woningen in het centrum van Tilburg te vergroten, wordt duurzaam omgegaan met het grondgebruik. Daarnaast wordt onderzocht welke aanvullende duurzame maatregelen toegepast kunnen worden in dit bijzondere ontwerp.

Jaar gereed: 2021-2022
Aannemer: Nader te bepalen
Opdrachtgever: Particulier
Type: Particuliere woningbouw

Wilt u meer informatie?

Bel: 013 - 203 22 93 of mail naar info@drplusarchitecten.nl
+
Gerelateerde projecten