• Praktisch & vernieuwend
  • BIM - proof
  • Full service
  • Uitgebreide uitwerking
+
Seriematige woningbouw/Utiliteitsbouw

Dahliahof | Zuid-Oosterstraat

Over dit project

De opgave omvat het transformeren van een vervallen bedrijventerrein waar nog elementen uit het Tilburgse textielverleden aanwezig zijn tot een nieuw duurzaam woonwijkje. Het programma betreft 34 grondgebonden woningen, 9 sociale huurappartementen en ca. 460m2 bedrijvigheid. 

Op het terrein van de voormalige tricotagefabriek Charma zijn nog diverse panden en een oude schoorsteen aanwezig. De bestaande panden dienen als referentie voor de nieuw te ontwikkelen wijk. De schoorsteen wordt behouden en vormt het centrum van de nieuwe ontwikkeling. De aanwezige typerende sheddaken en de langgerekte gevels komen terug in de nieuwe architectuur.

Ook het bestaande parkje aan de Rozenstraat, een verrassend groene plek in de stad, is meegenomen in het nieuwe plan. Vanaf de Zuid-Oosterstraat ontstaat er een nieuwe weg, langs de bestaande vrijgekomen schoorsteen, die eindigt op het parkje. Langs deze weg komen twee langgerekte woningblokken met de sheddaken, tussen de weg en de woningen komen parkeerplaatsen en groenvoorzieningen. Zo ontstaat er lucht, licht, zicht en ruimte; een ontspannen woonomgeving.

De architectuur kenmerkt zich mede door de herinnering aan de textielindustrie. Rood metselwerk, lange volumes, grote lichtgrijze kozijnen en platte daken aan de Zuid-Oosterstraat en lichtgrijze gevels met witte kozijnen en zwarte sheddaken voor de woningen op het binnenterrein. Deze lichte woningen maken de openbare ruimte frisser en ruimer en het zorgt voor een rustige aansluiting op de groene omgeving. De woningen hebben geen voortuin, betonnen luifels boven de voordeuren gaan vloeiend over in zitelementen op het niveau van de stoep, refererend aan de Tilburgs “benkskes”, vaste elementen die zorgen voor een sociaal aspect in de wijk.

Jaar gereed: 2020-2021
Aannemer: Janssen aannemers BV Moergestel
Opdrachtgever: W&L Zuid-Ooster BV
Type: Seriematige woningbouw/Utiliteitsbouw

Het gehele traject

Wilt u meer informatie?

Bel: 013 - 203 22 93 of mail naar info@drplusarchitecten.nl
+
Gerelateerde projecten